היין תפס מקום מרכזי בהיסטוריה היהודית מאז ימי קדם ועד היום. כבר בתנ"ך, היין מוזכר פעמים רבות בהקשרים שונים, מה שמשקף את חשיבותו בחיי היומיום ובטקסים הדתיים של עם ישראל. לדוגמה, נח מוזכר כמי שנטע כרם ושתה יין לאחר המבול, וכך היין הפך לחלק בלתי נפרד מהתרבות היהודית.
בימי בית המקדש, היין היה מרכיב חיוני בעבודת הקורבנות. הוא שימש לניסוך על גבי המזבח בטקסים השונים, ונתפס כסמל של שמחה וברכה. גם בפסח, אחד החגים המרכזיים במסורת היהודית, היין ממלא תפקיד חשוב בטקסי ליל הסדר, שבו ארבע כוסות יין נשתות כסמל לחירות ולגאולה.
בתקופת המשנה והתלמוד, חז"ל פיתחו הלכות מפורטות לגבי ייצור יין, כשרותו ושימושו בטקסים דתיים. היין הפך לסמל של קדושה וברכה, והשימוש בו בברכות ובריטואלים כמו קידוש והבדלה היה חלק מרכזי משמירת המסורת היהודית. כמו כן, היין היה גם אמצעי לחיזוק הקשר בין הקהילה היהודית לבין הארץ – ענף הגפן היה אחד הגידולים החשובים בארץ ישראל.
במהלך ימי הביניים, למרות הקשיים הרבים והרדיפות, היין נשאר חלק מהותי מחיי הקהילה היהודית. ייצור היין היה לעיתים מקור פרנסה לקהילות יהודיות, בעיקר באירופה, שם פיתחו טכניקות ייחודיות לייצור יין כשר. היין שימש גם כאמצעי לקיום טקסים דתיים בתוך הקהילה ובשמירה על הזהות היהודית.
בתקופה המודרנית, עם תחיית ההתיישבות היהודית בארץ ישראל, ייצור היין בארץ התחדש והפך לחלק בלתי נפרד מתרבות היין העולמית. יקבים רבים בארץ מייצרים יין איכותי שמשלב בין מסורת לטכנולוגיה מודרנית, וממשיכים את המסורת רבת השנים של היין בהיסטוריה היהודית.
היין, לאורך כל ההיסטוריה היהודית, מסמל לא רק שמחה וטקסיות, אלא גם קשר עמוק לארץ, למסורת ולזהות היהודית.